Xi’an

18 de juliol 2009.

L’arribada a Xi’an va ser al matí després de dues hores devol. Vaig poder veure el paisatge de Beijing i tota la seva zona industrial avol d’ocell . Extensions i extensions deterreny destinat a la indústria. Ara entenc com és que quasi tot es fabrica a la Xina.

A Xina tot és gran, tot està pensat per milers i milers depersones.

Deixem la ciutat i muntanyes d’alçada i extensió considerables, desdibuixen el paisatge.

A Xi’an ens rep un guia local i el primer contacte amb la ciutat és la visita de la muralla.

La calor quasi insuportable ens fa funcionar en ralentí. Anem a dinar i la tarda la dedicarem a veure els guerreres de terracota.

Fins arribar al lloc on es van trobar els guerrers hem de fer 39 kmtrs.  El doctor Tao, ens dóna una lliçó magistral de la història dels guerrers i la situació actual de la restauració arqueològica d’aquesta troballa.  Es nota que és professor, ens té a tots amb una atenció total, ens té a tots encandilats amb la quantitat de detalls i anècdotes de tot els conjunt de guerrers. Ell n’ha format part de la reconstrucció.  El seu llibre ho justifica.

La primera fosa que visitem és la que està més avançada en la seva restauració; entrem a la nau i els meus ulls no donen crèdit al que estan veient, IMPRESSIONANT !!!!!!!!

La quantitat de guerrers trobats, fan del lloc, una obra faraònica. La qualitat de la restauració, fa de l’obra un patrimoni de la humanitat.Tirania o bogeria per part de l’emperador Qin Shi Huangdi, díga-li el que vulguis, sense proposar-se-ho, ens ha deixat un tresor de: 7.000 soldats, un nombre imprevisible de cavalls i algun que altre carruatge, tot un estol d’obres d’art a la meva vista.

No m’ho podia CREURE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GENIAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quanta feina feta i quanta feina per fer i per restaurar.

Comprem el llibre-catàleg dels guerrers. Tenim la sort que ens el pot signar el pagès que va trobar les peces de terracotta. És molt vellet, però com a bon xinés treballa sense parar signant els llibres del seu tresor com aquell que vol donar testimoni del que es va posar davan dels seus ull un bon dia. Treballa perquè aquest llegat arribi arreu del món.

També ens acompanya la guia Yang. Deixa però la responsabilitat i direcció de guiar al grup al Senyor Tao . Tao, autor del llibre que hem comprat, també ens els signa. Estic tan contenta de tota la vivència, que no puc evitat de fer-li un petó d’agraïment a la Yang i a en Tao. Queden estorat de tanta emoció i eufòria per part meva. Els xinesos no s’expressen públicament amb tanta vehemència .

Ha estat una tarda molt calorosa, però el valor artístic de la visita, compensa l’esgotament.

Recorregut per la fosa dels guerrers ja reconstruïts i dels que encara estan enterrats, carrosses de bronze i un documental de tota la reconstrucció del lloc on es van trobar els guerrers, complementen la tarda i la visita. NO m’ esperava que fos tant immensament gran.

Ha valgut la pena !!!

A la nit sopar-espectacle en directe. Música i cant popular amenitzen la nit. Ens han servit vi d’arròs calent. Un gust peculiar. Estic cansada, però satisfeta del que hem visitat.

ico_xian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s